Wethouder Doeven reikt energie-bespaarpakket uit

In navolging van het succes van de Fixdagen Westerveld, bracht het duurzaamheidsteam van de gemeente Westerveld het nut van (kleine) energiebesparingsmaatregelen onder de aandacht tijdens de Ondernemersfair op zaterdag 4 november jl. Op de stand konden bezoekers dobbelen voor het winnen van kleine energiebesparende maatregelen. Afgelopen vrijdag overhandigde Wethouder Doeven een pakket met kleine energiebesparende maatregelen aan Alien Jalving, coördinator voedselbank Westerveld.

Daarnaast konden mensen op de ondernemersfair meedoen aan een quiz over het energiegebruik in de gemeente Westerveld. De hoofdprijs, een energieprestatieadvies ter waarde van € 450,-, werd gewonnen door H. ter Wal. 

Kleine maatregel, groot effect

Met kleine energiebesparende maatregelen en gedrag kunnen relatief grote effecten bereikt worden. Verwarm bijvoorbeeld alleen de ruimtes waar je bent, laat je cv waterzijdig inregelen en als je zonnepanelen hebt gebruik zoveel mogelijk de energie die daarmee opgewekt wordt. Daarnaast kun je radiatorfolie aanbrengen achter de radiatoren, dan wordt de warmte als het ware weer terug gestraald het huis in. En met de waterbesparende douchekop hoeft er minder water verwarmd te worden, en is er dus ook minder gas nodig. Hetzelfde geldt voor tochtmaatregelen: waar het niet tocht, lekt geen warmte weg en hoeft er minder verwarmd te worden.

Goede ventilatie

Daar komt gelijk het belang van goede ventilatie om de hoek: niet alleen is schone lucht gezonder, het voorkomt ook schimmelvorming. Bovendien verbruikt schone lucht minder energie om op te warmen. Al met al kun je vrij eenvoudig een besparing van 60m3 aardgas of meer realiseren, met de huidige prijzen levert dat grote besparingen op. Een en ander is wel afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de isolatie van het huis, grotere en slecht geïsoleerde huizen kunnen meer besparen.
Meer informatie over energiebesparende maatregelen zijn te vinden op www.milieucentraal.nl. 

Met de deelname aan de ondernemersfair heeft het team duurzaamheid een bijdrage geleverd aan de bewustwording over het energiegebruik in de gemeente Westerveld.
Henk Doeven voedselbank
Foto: Wethouder Doeven overhandigt energie-bespaarpakket aan Alien Jalving, coördinator voedselbank