Olietank in tuin

Vindt u een olietank in uw tuin? Dan moet u dit melden bij de gemeente. Dit moet ook als u aanwijzingen heeft voor de aanwezigheid van een oude olietank in uw tuin. De gemeente bepaalt of u een oude olietank moet laten schoonmaken of verwijderen.

Melden

Het melden aan de gemeente van de aanwezigheid van de olietank doet u aan de balie of schriftelijk.

Kosten

Het verwijderen van een olietank kost minimaal € 1.000,00. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor bodemsanering. De ligging van het pand en de bereikbaarheid van de tank bepalen ook de uiteindelijke prijs. Offertes kunt u aanvragen bij Kiwa-erkende saneringsbedrijven. Kiwa is het keuringsinstituut voor onder andere rioleringen, waterleidingen en ondergrondse tanks.

Wie is verantwoordelijk?

Als eigenaar van een woning moet u een oude olietank laten schoonmaken of verwijderen. Huurt u een woning? Dan moet u de verhuurder laten weten dat hij de olietank moet laten schoonmaken of verwijderen.

Weet u dat u een olietank moet laten verwijderen en u doet dit niet? Dan bent u achteraf aansprakelijk te stellen voor eventuele schoonmaakkosten en verwijderingskosten. Dit is ook zo als u niet weet dat er een tank in uw tuin ligt en de tank later door de koper wordt ontdekt.

Risico’s oude olietank

Olietanks werden vroeger gebruikt om verwarmingsinstallaties van brandstof te voorzien. Een oude tank kan roesten en lekken. Daardoor kunnen olieresten het grondwater verontreinigen, leidingen (zoals drinkwater- en rioolleidingen) en kabels (elektriciteit- en telefoonkabels) aantasten en bomen en planten vergiftigen. Ook komt stankoverlast vaak voor.

Meer informatie