Koloniën van Weldadigheid

In 2017 is het UNESCO Werelderfgoed nominatiedossier voor de Koloniën van Weldadigheid voorgedragen bij UNESCO in Parijs. Op deze pagina vindt u het nominatiedossier en meer informatie.

Op weg naar UNESCO Werelderfgoed: 2020

Sinds 2010 werkt de gemeente Westerveld samen met de provincie Drenthe, Fryslân, Overijssel en Antwerpen en de gemeenten Noordenveld, Weststellingwerf, Steenwijkerland, Ommen en Hardenberg en de Vlaamse gemeenten Merksplas en Hoogstraaten aan de invulling van het UNESCO nominatiedossier 'Koloniën van Weldadigheid'.

Bekijk het nominatiedossier

Het nominatiedossier is opgebouwd in 7 'componenten':

  1. Frederiksoord;
  2. Wilhelminaoord, Boschoord, Oost en Westvierdepaten (gemeente Weststellingwerf),
  3. Willemsoord en De Pol (gemeente Steenwijkerland);
  4. Ommerschans (Gemeente Ommen en Hardenberg);
  5. Wortel (Vlaanderen, Stad Hoogstraten);
  6. Veenhuizen (gemeente Noordenveld) en
  7. Merksplas (Vlaanderen, gemeente Merksplas)

In de zomer van 2018 (200 jaar na de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid en het ontstaan van de eerste proefkolonie in het huidige Frederiksoord) heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO haar eerste advies uitgebracht over de volledigheid en compleetheid van het dossier. Met name Frederiksoord en Wilhelminaoord werden door het Werelderfgoedcomité en de haar adviserende organisatie ICOMOS geroemd om hun 'Werelderfgoedwaardigheid'. Een groot compliment voor onze gemeente! Naar verwachting zal het Werelderfgoedcomité in de zomer van 2020 het dossier beoordelen en het besluit nemen over een eventuele Werelderfgoed status voor de Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België. U kunt via de volgende link het nominatiedossier plus bijlagen downloaden:

UNESCO Werelderfgoed nominatiedossier Koloniën van Weldadigheid

Meer informatie