Open Monumentendag 2019: Plekken van Plezier

Het tweede weekend van september 2019 - van vrijdag 13 september tot en met zondag 15 september - staat de gemeente Westerveld weer in het teken van de landelijke en Europese Open Monumentendag.

Op 14 en 15 september 2019 openen monumenten hun deuren voor het publiek. De Open Monumentendag heeft in 2019 als landelijk thema Plekken van Plezier.

Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest? Met het thema Plekken van Plezier sluiten we aan bij het actuele thema voor 2019 Arts and Entertainment van de European Heritage Days. Open Monumentendag is onderdeel van deze Europese monumentendagen. Het thema van dit jaar gaat over de plekken waar mensen voor hun plezier en mét plezier naar toe gingen en gaan. Of dat nu het theater, de dierentuin, een kerk, het museum, een park, of een horecagelegenheid is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak, plezier en vrije tijd. Binnen deze plezierige monumenten onderscheiden we vijf categorieën: de podiumkunsten, de museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Het draait in dit thema om de amusementswaarde van monumenten. Een levendige editie!

Dit vrolijke thema biedt volop gelegenheid om een monument te bezoeken. Open Monumentendag 2019 belooft dan ook een levendige editie te worden, die de zintuigen op alle mogelijke manieren prikkelt: luisteren naar muziek, kijken naar een voorstelling, proeven van eten en drinken, en opsnuiven van de buitenlucht in monumentaal groen. Alle informatie, deelnemende monumenten, programma’s en tijdstippen kunt u vanaf juli 2019 inzien op onze website en op www.openmonumentendag.nl.

Extra activiteiten tijdens Open Monumentendag én gratis op bezoek bij een aantal musea!

In de gemeente Westerveld zijn drie musea gevestigd in een monumentaal pand: het Oermuseum aan de Brink in Diever, het Museum Voor Valse Kunst aan de Brink in Vledder en de Science Hub aan de Brink in Dwingeloo. Het onlangs geheel opnieuw ingerichte Oermuseum en het Museum voor Valse Kunst zijn op zaterdag 14 september 2019 gratis toegankelijk voor bezoekers (voor een rondleiding wordt een kleine vergoeding gevraagd). Het door onze eigen Nederlandse astronaut geopende Science HUB in de rijksmonumentale boerderij Brink 4b in Dwingeloo is, in relatie met de radiotelescoop, het gehele weekend gratis toegankelijk voor het publiek.

Open Monumentendag 2019 - 'Plekken van Plezier' - wordt extra luister bij gezet door de Nachtelijke Beleving in Dwingeloo, die op vrijdagavond 13 september, en op zaterdagavond 14 september in- en rond Dwingeloo gaat plaatsvinden.