Energietoeslag en Noodfonds Energie 2023

Het kabinet heeft aangekondigd dat de eenmalige energietoeslag dit jaar opnieuw wordt uitgekeerd. De Rijksoverheid werkt nog aan de wet die daarvoor nodig is en de regels voor 2023. U kunt op dit moment nog géén aanvraag indienen voor de energietoeslag 2023. Als hier meer over bekend is dan leest u dat op onze website.

Tijdelijk Noodfonds voor energiekosten

Heeft u geen recht op de energietoeslag (bijvoorbeeld omdat u een te hoog inkomen heeft of studeert) of is dit niet voldoende? U kunt beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds Energie betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van periode oktober 2022 t/m maart 2023. Het Noodfonds Energie is een landelijk fonds opgericht door energieleveranciers en een aantal maatschappelijke organisaties en ondersteund door de landelijke overheid.

U komt in aanmerking voor het Tijdelijk Noodfonds Energie, als u aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • u heeft een inkomen van maximaal bruto € 2.980 (alleenstaand) of € 4.180 (samenwonend) per maand;
  • u heeft een eigen energiecontract bij een energieleverancier;
  • uw rekening voor gas en stroom is hoger dan 10% tot 13% van het bruto inkomen.

Meer mensen komen in aanmerking voor het tijdelijke noodfonds omdat:

  •  de inkomensgrens voor samenwonenden (met terugwerkende kracht) is verhoogd van € 3.794,- naar € 4.180,-;
  •  de aanvraagtermijn is verlengd tot en met 30 april 2023;
  •  er nu ook een desktopversie van de applicatie voor de aanvraag beschikbaar is, zodat ook mensen zonder smartphone een aanvraag kunnen indienen.

Noodfonds aanvragen

Weten of u in aanmerking komt? Doe een check op de website www.noodfondsenergie.nl en dien een aanvraag in. U kunt tot en met 30 april 2023 een aanvraag indienen.