Eerste tractor op waterstof in Westerveld

Vandaag werd hij gelanceerd in Wapse, de eerste tractor op waterstof in de gemeente Westerveld.
De trotse nieuwe eigenaar is Otten Infra BV uit Wapse, gespecialiseerd in o.a. grond en bestratingswerk, waarbij gebruik wordt gemaakt van groot materieel. Mede-eigenaar Renate Otten: “Wij zien dat elektrische ontwikkelingen nog niet zover zijn dat machines 8 uur per dag achter elkaar full power kunnen meedraaien. De tractor op waterstof kan dat wel. Deze ontwikkeling zien wij helemaal zitten en daarom hebben we gekozen voor een waterstoftractor. We zijn er super trots op.” De tractor, genaamd de New Holland, werd feestelijk onthuld in het bijzijn van medewerkers en genodigden.

Afscheid van biobrandstof

Wethouder Doeven, ook aanwezig bij dit bijzondere moment: “Deze ondernemer zet een grote en belangrijke stap om van het biobrandstof af te komen. Schonere en emissieloze auto’s zien we steeds meer, maar vergroening van grootmaterieel zoals bouwmachines, bouwwerktuigen en trekkers nog niet. Dat is begrijpelijk, want er is een forse investering mee gemoeid. Ik hoop dat meer ondernemers leren over de ervaring van Otten en andere ondernemers in Drenthe, en ook stappen durven zetten richting vergroening en dus schoner materieel.”

Vergroenen grootmaterieel in Westerveld

Vanuit het rijk is er voor bedrijven onder andere een subsidieregeling Schoon en Emissieloos. Aanvullend op de stimulering van het Rijk, is de gemeente aan het onderzoeken of een wederkerend fonds van betekenis kan zijn voor een aantal Westerveldse bedrijven om de stap naar het vergroenen van grootmaterieel te zetten. Wethouder Doeven: “Wij denken hierbij o.a. aan zwaar te beladen vrachtwagens en grondverzetmachines. Hierbij is een uitrol nodig van meerdere waterstof- en/of elektrische laadstations in Westerveld en gemeenten in Overijssel, Flevoland en Drenthe. We gaan de vraag en behoefte inventariseren om daar een lokaal maatwerkprogramma van te maken.”
Ondernemers of inwoners van Westerveld die interesse hebben om hierover mee te denken, kunnen dit kenbaar maken via info@gemeentewesterveld o.v.v. vergroenen grootmaterieel.
 

Eerste tractor op waterstof in Westerveld

Wethouder Henk Doeven met Henri en Renate Otten