Wandelroutes

In de gemeente Westerveld zijn heel veel verschillende wandelroutes aangegeven.

Route maken met het wandelknooppuntennetwerk

In Westerveld kan iedere wandelaar zijn of haar eigen wandelroute maken met het wandelknooppuntennetwerk. In Westerveld staan heel veel paaltjes met een uniek nummer: ieder paaltje is een knooppunt. Onder het unieke nummer staat met pijlen aangegeven, welke nummerpaaltjes in de buurt staan. De wandelaar bepaalt zelf naar welk volgend paaltje (wandelknoopknooppunt) hij of zij gaat lopen.

Meer informatie én een plattegrond met alle wandelknooppunten in Westerveld staat op de website van Recreatieschap Drenthe. De wandelknooppuntenkaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Tourist Info Punten.

Dorpsommetjes

Een dorpsommetje is een korte wandelroute van ongeveer 4 tot 5 kilometer. De route start en eindigt in hetzelfde dorp. In Dwingeloo zijn nu vijf dorpsommetjes:

  • MARS – begint en eindigt bij het Tourist Info punt op de Brink.
  • LEDA – start en eindigt in Lhee.
  • URANUS – start en eindigt in Eemster.
  • PLUTO - start en eindigt in Lheebroek
  • JUPITER - start en eindigt in Dieverbrug (Parkeerplaats - passantenhaven_

In het najaar van 2022 zijn deze dorpsommetjes ook opgenomen in het wandelknooppuntennetwerk

Wandelroutes

Bij de Tourist Info Punten in Diever, Havelte, Frederiksoord en Dwingeloo beginnen meerdere wandelroutes, met verschillende afstanden. De routes zijn met gekleurde bordjes aangegeven en in deze vier Tourist Info Punten zijn wandelkaarten te krijgen.

De Stichting Weldadig Oord heeft ook wandelroutes uitgezet in het gebied rond Frederiksoord en Wilhelminaoord. Meer informatie staat op de website van Weldadigoord.

Lange afstandswandelroutes

Er zijn ook diverse lange afstandswandelroutes, zoals 'De Ster van Dwingeloo'. Dit wandelboekje met vijf routes tussen de 20 en 25 km. is verkrijgbaar bij Tourist Info Dwingeloo of bij B & B 'De ster van Dwingeloo", gevestigd aan de Heuvelenweg in Dwingeloo.

Meer informatie over lange afstand wandelroutes is te vinden op de website van Drenthe.nl