Biodiversiteit vergroten

Biodiversiteit staat voor alle soorten planten, dieren en micro-organismen. Met respect voor de natuur willen wij blijvend gebruik maken van de natuur bij evenementen, sport en recreatie.

Bloemrijke grasvelden en bermen

Natuur beperkt zich niet alleen tot de Natura2000-gebieden. Door versterking van de biodiversiteit in onze directe leefomgeving en in het landelijk gebied ontstaat er een mooie overgang. Op verschillende plekken in de gemeente veranderen wij daarom gazons en bermen in bloemrijke grasvelden en bermen met wilde planten en bloemen. 

Bloemrijke grasvelden en bermen bevatten naast grassen ook veel meerjarige bloemen. Dit zorgt voor een betere leefomgeving voor insecten, waar ook vogels en kleine zoogdieren van profiteren. Bloemen zorgen voor voedsel en zijn belangrijk voor de groei van alles wat er in het grasland leeft. Bovendien geeft een bloemenweide een verkoelend effect tijdens periodes van hitte, een betere afwatering tijdens piekbuien en is het beter bestand tegen droogte dan een gazon. 

Het belang van beheer

De verandering van gazon naar bloemrijk grasveld of berm zorgt ook voor aanpassingen in het beheer. Zo wordt er twee keer per jaar gefaseerd gemaaid. Dit betekent dat een deel van de bloemen blijft staan en er een deel gemaaid wordt. Op deze manier zorgen we voor een blijvende, bloemrijke verandering waar u jaar na jaar van kunt genieten. 

Bloeiperiode

Samen met insecten, vogels en andere dieren geniet u van mei tot en met september van bloeiende wilde bloemen, elk jaar weer.

Herfst en winter

In deze periode hebben de uitgebloeide bloemen een belangrijke functie. De insecten vinden er een plek voor de winterslaap en vogels eten de zaden.