Erfgoed en archeologie

De gemeente Westerveld heeft een rijk en gevarieerd verleden op het gebied van archeologie en erfgoed. Lees meer over erfgoedvisie, archeologie, monumenten en UNESCO Werelderfgoed.

 • Erfgoedvisie en kerkenvisie

  Voor erfgoed en kerken hebben we een visie geschreven. De erfgoedvisie en kerkenvisie vertellen hoe we met in de toekomst met erfgoed en kerkgebouwen omgaan.

 • Monumenten

  In veel gevallen heeft u voor werkzaamheden in, aan of bij een monument een omgevingsvergunning nodig. Dit verschilt per soort monument. Ook zijn er verschillende (subsidie)mogelijkheden om uw monument te verduurzamen.

 • Archeologie

  Al vanaf de vroege steentijd wonen mensen in de gemeente Westerveld. Een groot deel van dat verleden is opgeslagen in de bodem: het bodemarchief.

 • Beschermde dorpsgezichten

  De gemeente Westerveld kent acht van 'rijkswege' beschermde dorpsgezichten.

 • UNESCO Werelderfgoed

  Van de zeven voormalige Koloniën van Weldadigheid staan sinds juli 2021 vier op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waarvan twee in de gemeente Westerveld: Frederiksoord en Wilhelminaoord (inclusief de Oost- en Westvierdeparten in de gemeente Weststellingwerf). Hier leest u meer over UNESCO en de Koloniën van Weldadigheid.