Paspoort

U vraagt uw paspoort aan bij de gemeente waarin u woont. Voor het aanvragen van uw paspoort maakt u een afspraak en u betaalt de kosten bij aanvraag. Een paspoort is een officieel reisdocument en u kunt ermee reizen naar elk land in de wereld.

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van een paspoort. Ook (jonge) kinderen. Na vijf werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen. U komt alleen in aanmerking voor een Nederlands paspoort als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

​​Hoe werkt het?
 • Maak een afspraak via het afsprakenformulier of telefonisch. Bel hiervoor naar 14 0521. Bekijk ook de openingstijden
 • Neem een pasfoto in kleur mee. Deze foto moet voldoen aan speciale eisen;
 • Neem alle reisdocumenten die u heeft mee (paspoort en/of ID-kaart), ook als deze verlopen zijn;
 • Heeft u geen oude (verlopen) reisdocumenten? Neem dan andere bewijsstukken mee waarmee u uw identiteit kunt aantonen, bijvoorbeeld uw rijbewijs. Heeft u geen legitimatiebewijs? Dan doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen;
 • Als u onder curatele staat, is er schriftelijk toestemming nodig van de curator;
 • De gemeente maakt bij uw aanvraag een scan van uw vingerafdrukken;
 • Neem geld of uw pinpas mee om te betalen;
 • Na 5 werkdagen haalt u uw paspoort persoonlijk op bij het gemeentehuis. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Voor het afhalen maakt u ook een afspraak.
 • U moet uw document binnen 3 maanden na datum aanvraag ophalen. 
Jonger dan 18 jaar? 

Vraagt u een paspoort aan voor kinderen onder de 18 jaar? Dan is toestemming nodig van beide ouders/voogden. Dit kan op de volgende manieren:  

 • Beide ouders/voogden zijn persoonlijk, met een legitimatiebewijs, aanwezig bij de afspraak. 
 • Is een van de ouders/voogden niet aanwezig bij de afspraak? Neem een ingevuld formulier toestemmingsverklaring paspoort (bovenaan de pagina) mee. Ook een legitimatiebewijs van beide ouders/voogden is verplicht. 
Paspoort kwijt of gestolen

Is uw paspoort gestolen of kwijtgeraakt? Meld dit dan bij de gemeente. Dat kan online of aan de balie van het gemeentehuis. U ontvangt dan een verklaring van vermissing of diefstal. Vervolgens kunt u hiermee direct een nieuw identiteitsdocument aanvragen. U hoeft niet naar de politie.

Vindt u uw paspoort terug? Lever dit dan in bij uw gemeente. Deze is namelijk niet meer geldig. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Bent u uw paspoort in het buitenland kwijtgeraakt? Doe dan aangifte bij het lokale politiebureau. Terug in Nederland doet u opnieuw aangifte aan de balie van het gemeentehuis. Neem het buitenlandse bewijs van aangifte mee. U ontvangt dan een verklaring van vermissing of diefstal. Hiermee vraagt u een nieuw legitimatiebewijs aan bij de gemeente.

Vindt u een identiteitsdocument van iemand anders? Meld dit altijd bij de gemeente.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of ID-kaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reist u met uw kinderen naar het buitenland maar hebben zij niet uw achternaam? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Dit regelt u met het formulier toestemming voor reizen met kinderen naar het buitenland. 

Kosten en geldigheid
Type document Kosten Geldigheid
Paspoort jonger dan 18 jaar € 63,40 5 jaar 
Paspoort vanaf 18 jaar € 83,85 10 jaar 
Spoedprocedure paspoort € 57,05 extra  
Zakenpaspoort € 83,85 10 jaar 

(Tarief 2024)

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan voor 14.00 uur een spoedaanvraag. Dan kunt u de paspoort meestal de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Let op: u betaalt hiervoor een toeslag van € 57,05.