Zwerfvuil

Zwerfvuil is voor velen een grote ergernis. Help het voorkomen of doe een melding.

Iedereen ziet het wel eens zwerfvuil op straat, in en onder struiken of in het bos. Constateert u vervuiling in uw woonomgeving? Wij doen een beroep op u: wilt u het oprapen en in uw eigen container/ondergrondse container doen? Bij grote hoeveelheden kunt u hierover een melding doen bij de gemeente.

Blikvangers

Een van de manieren waarop de gemeente zwerfvuil probeert te verminderen is het plaatsen van zogeheten blikvangers op schoolroutes. In 2015 is een aantal extra blikvangers geplaatst op de routes van en naar Stad&Esch in Diever.

Zwerfvuilacties

Een keer per jaar organiseert de gemeente samen met de basisscholen de zwerfvuilactie. Ieder jaar maken minstens 700 leerlingen in de week van 'Nederland schoon' de omgeving van de school weer helemaal zwerfvuilvrij. Daarnaast is in verschillende kernen een groep vrijwilligers actief die regelmatig een zwerfvuilactie organiseert. U kunt uw maatschappelijke organisatie hier ook voor aanmelden.

Statiegeldalliantie

Zwerfvuil is voor velen een grote ergernis, en toch liggen in bermen, struiken, bossen en heidevelden volop verpakkingen van bijvoorbeeld eet- en drinkwaren. Duidelijk achtergelaten door mensen die van diezelfde omgeving, te voet of op de fiets, genoten hebben. Blikjes en kleine drankflesjes worden veel gevonden in de bermen, struiken et cetera, maar grote flessen waarop statiegeld zit, zien we vrijwel nooit als zwerfvuil. Een financiële ‘prikkel’ in de vorm van statiegeld lijkt daarmee een effectief middel. In december 2017 hebben raad en college besloten dat Westerveld zich als partner aansluit  bij de Statiegeldalliantie.