College Westerveld laat inwoners actiever participeren met beleidsplan Werk & Participatie

Het college van burgemeester en wethouders van Westerveld heeft het beleidsplan Werk & Participatie 2024-2027 vastgesteld. De gemeente kiest voor een persoonlijke aanpak, waarin ze inwoners stimuleert om actief te participeren.

Het beleidsplan sluit naadloos aan op de Maatschappelijke Visie Sociaal Domein, die de gemeenteraad in december 2023 heeft vastgesteld. Daarmee streeft de gemeente naar een inclusieve samenleving met gezonde, zelfredzame en participerende inwoners.

Wetswijzigingen

Met het beleidsplan speelt het college ook in op de huidige ontwikkelingen. Het plan geeft invulling aan de uitwerking van zowel de Re-integratieverordening Westerveld 2023. Ook anticipeert dit nieuwe beleidsplan op verwachte wetswijzigingen in de Participatiewet in 2025.

Wethouder Jacob Boonstra: “We willen inwoners actief helpen gezond, zelfredzaam en participerend te zijn. Met dit beleidsplan verbeteren we de ondersteuning aan inwoners die om wat voor reden dan ook een bijstandsuitkering in het kader van de Participatiewet hebben. We ondersteunen en versterken het individu, maar daarmee ook de gemeenschap.”

Via een plan van aanpak naar werk

De gemeente Westerveld werkt vanuit de overtuiging dat meedoen in de maatschappij voor zowel mentale als fysieke gezondheid van inwoners grote meerwaarde heeft. Daarom voorziet het beleid niet alleen in financiële ondersteuning van inwoners die niet zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien, maar is er ook veel aandacht voor passende ondersteuning om een zelfredzame Westervelder te kunnen zijn.

Daarbij wordt uitgegaan van maatwerk; de gemeente stelt samen met iedereen die instroomt binnen de Participatiewet een doel en maakt vervolgens een persoonlijk Plan van Aanpak, gericht op positieve trajecten die inwoners ondersteunen richting de arbeidsmarkt of maatschappelijke participatie. Voor wie werk, ontwikkeling of maatschappelijke participatie (tijdelijk) niet mogelijk is, wordt een reëel (zorg)alternatief besproken.

Ongeveer 300 inwoners in de Participatiewet

In de gemeente Westerveld maken jaarlijks ongeveer 300 inwoners gebruik van ondersteuning vanuit de Participatiewet. Dat zijn niet ieder jaar dezelfde 300 inwoners; ieder jaar stromen er zo’n 75 mensen in en uit. De afgelopen tien jaar is het aantal Westervelders met een uitkering vanuit de Participatiewet ongeveer gelijk gebleven.

Het beleidsplan zal naar verwachting begin januari op overheid.nl worden gepubliceerd.