Als de sirene gaat
Als er sprake is van een ramp, wordt u bij direct gevaar geïnformeerd via het sirenenetwerk (luchtalarm) of door geluidswagens van de politie.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een nare geur waarneemt, maar dat deze geen direct gevaar vormt. In dat geval is alarmering niet nodig.
Testsirenes
Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes klokslag 12.00 uur landelijk getest. U weet dan dat het om een test gaat.
Wat te doen als de sirene gaat?
Hoort u de sirene op een ander moment? Dan is er iets ernstigs aan de hand. U moet dan het volgende doen:
- Ga direct naar binnen. Als u niet thuis bent of in de auto zit, ga dan direct het dichtstbijzijnde gebouw binnen of blijf binnen in het gebouw waar u op dat moment bent. Kinderen die op dat moment op school zijn, moeten daar blijven. Daar wordt voor ze gezorgd. Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan.
- Sluit deuren en ramen.
- Zet radio of tv aan. RTV Drenthe doet dienst als rampenzender. Zet uw radio op 90.8 FM of uw tv op RTV Drenthe (zie www.rtvdrenthe.nl/frequenties) en wacht verdere instructies af. Volg de aanwijzingen die u via de radio of tv krijgt nauwkeurig op!
Ga niet telefoneren. Beperk het gebruik van de telefoon zoveel mogelijk. U kunt namelijk door het gebruik van de telefoon het telefoonnet overbelasten en daarmee de rampenbestrijding en hulpverlening door politie, brandweer en GGD ernstig belemmeren.
Er is nog geen besluit genomen over de toekomst van het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS, of de sirenes). In de komende jaren zullen het kabinet en de Tweede Kamer besluiten of en hoe het WAS wordt voortgezet.
Geluidswagens
Wordt u gealarmeerd door de geluidswagens in plaats van de sirene, volg dan het advies op van de geluidswagens. Heeft u het bericht van de geluidswagens niet (goed) gehoord, wacht u dan binnen af. De geluidswagens rijden meerdere keren rond.