Wat is dementie
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes, waarvan de meest voorkomende vorm de ziekte van Alzheimer is. Dementie zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het gevolg is dat lichaam en geest achteruitgaan. Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie.
Doordat mensen steeds ouder worden en langer thuis blijven wonen, wordt er steeds vaker een beroep gedaan op de samenleving. Mensen met dementie wonen vaak nog jaren na de diagnose thuis en nemen deel aan de samenleving. Het is een sluipende ziekte die zich steeds verder ontwikkelt en de hersenen aantast. Het is belangrijk om oog te hebben voor wat iemand met dementie nog wèl kan en minder om wat niet meer zo goed gaat.
- Vergeetachtigheid
- Spullen kwijtraken
- Problemen met dagelijkse handelingen
- Vergissingen met tijd en plaats
- Taalproblemen in woord of schrift
- Veranderingen in het gedrag en karakter
- Terugtrekken uit sociale activiteiten
- Onrust
In onze gemeente zijn al meerdere trainingen gegeven door Samen dementievriendelijk. Zo zijn de medewerkers van de balie, het klantcontactcentrum en Wmo-consulenten van de gemeente getraind. Ook zijn er twee trainingen aan andere professionals gegeven, waaronder medewerkers van Saar aan Huis, Fysio Plus Diever en diverse ondernemers in de gemeente. De deelnemers ervaren de training als positief, interactief en zeer leerzaam. Wilt u ook een training volgen om dementie vriendelijk te worden? Dit kan voor zowel organisaties als inwoners. Kijk hiervoor op: www.samendementievriendelijk.nl/basistraining of neem contact op met de gemeente via info@gemeentewesterveld.nl of telefonisch via 14 0521.
Naast deze trainingen zijn er ook verschillende plekken in Westerveld waar informatie beschikbaar is over dementie of waar inwoners terecht kunnen voor ondersteuning.