Monumenten

In veel gevallen heeft u voor werkzaamheden in, aan of bij een monument een omgevingsvergunning nodig. Dit verschilt per soort monument. Ook zijn er verschillende (subsidie)mogelijkheden om uw monument te verduurzamen.

  • Gemeentelijke monumenten

    De gemeente kan huizen of gebouwen aanwijzen als gemeentelijk monument. Bijvoorbeeld omdat ze belangrijk zijn voor de plaatselijke geschiedenis.

  • Provinciale monumenten

    In 2007 stelde de provincie Drenthe een lijst samen van beschermde provinciale monumenten. Dit zijn panden die vanwege hun schoonheid, architectuur, geschiedenis of interlokale betekenis op regionaal niveau erg belangrijk zijn.

  • Rijksmonumenten

    Rijksmonumenten zijn objecten die nationaal gezien belangrijk zijn. Bij rijksmonumenten zijn er veel belangrijke zaken waar op gelet moet worden, wanneer u bijvoorbeeld wilt verbouwen.

  • Monumenten en vergunningplicht

    Vaak heeft u voor werkzaamheden in, aan of bij een monument een omgevingsvergunning nodig. Wilt u werkzaamheden uitvoeren? Dan leest u hier meer informatie over vergunningen.

  • Vrijstelling energielabel voor monumenten

    Woont u in een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument? Dan is het energielabel voor u niet verplicht.

  • Informatie voor potentiële kopers van een monument

    Bent u van plan om een monument te kopen? Lees deze informatie goed door. In alle gevallen is uw makelaar de instantie die u van de juiste informatie moet voorzien.

  • Meld uw monument aan voor Open Monumentendag 2025!

    Op zaterdag 13 en zondag 14 september 2025 openen duizenden monumenten in Nederland weer gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens de 38e editie van de Open Monumentendag en de Internationale European Heritage Days. Wilt u een monument aanmelden? Lees dan verder.