Gewasbescherming in de landbouw: waar staan we nu?

In onze gemeente is veel aandacht voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw. Voor sommigen dagelijkse praktijk, voor anderen een bron van zorgen over gezondheid, natuur en leefomgeving. We merken dat de dialoog soms scherp wordt gevoerd, waardoor het gesprek over de feiten naar de achtergrond verdwijnt.

Als gemeente willen we daarom uitleggen wat we nu wel en niet doen, wat de situatie is en welke stappen we zetten.

Wat is de situatie? 

Op dit moment heeft de gemeente geen specifiek beleid en duidelijke juridische kaders over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op eigen grond. Dat komt omdat de toelating en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in landelijke en Europese wet- en regelgeving is bepaald. Dit geldt ook voor handhaving. De Rijksoverheid kan deze regels aanpassen als dat nodig is.  

In Westerveld liggen landbouw, natuur en woongebieden dicht bij elkaar. Dat maakt dat dit onderwerp extra zichtbaar en voelbaar is. Er zijn zorgen over de gevolgen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid van mensen, behoud van biodiversiteit, water- en bodemkwaliteit. 

Tegelijk zijn er ook agrariërs die zich aan alle geldende regels houden en in toenemende mate zoeken naar duurzamere manieren van telen. De spanning tussen die verschillende belangen is groot en raakt onze gemeenschap. 

Wat doet de gemeente? 

We blijven in gesprek met hogere overheden en andere belanghebbenden. Tegelijkertijd verkennen we of er juridische mogelijkheden zijn om ons beleid rondom het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op eigen grond verder te verduidelijken.  

Tot die tijd houden we ons aan de landelijke regels. We vinden het belangrijk om als gemeente zorgvuldig te handelen. Daarom beantwoorden we hier een aantal veel gestelde vragen over gewasbescherming.