Kwartaaloverzicht wonen april 2025

In de gemeente Westerveld is veel behoefte aan (nieuwe) woningen. Daarom hebben we de ambitie om tot 2030 1000 nieuwe woningen te realiseren. Daar werken we op veel verschillende manieren aan, bijvoorbeeld met nieuw beleid en met concrete woningbouwprojecten. In dit kwartaaloverzicht blikken we terug op wat we in de afgelopen maanden hebben gedaan om deze ambitie waar te maken.

Gemeente Westerveld verruimt voorwaarden starterslening 

De gemeente Westerveld past de voorwaarden voor de starterslening aan. Sinds 2011 verstrekt de gemeente leningen aan starters op de woningmarkt uit Westerveld die hun eerste woning willen kopen. Omdat de marktprijzen van de woningen de laatste jaren flink zijn gestegen, voldoen de huidige voorwaarden niet meer. De maximale aankoopprijs en het maximale leenbedrag zijn daarom verhoogd. Op deze manier kunnen starters uit de gemeente makkelijker hun eerste huis kopen.

Meer informatie over bijvoorbeeld de voorwaarden voor en het aanvragen van een starterslening.

Flexwonen Diever

De gemeente wil 20 flexwoningen bouwen aan de Dingspil in Diever. Met deze tijdelijke woningen wil het college op korte termijn zorgen voor meer betaalbare woningen in Westerveld. Het gaat om woningen die in eerste instantie 15 jaar blijven staan. Daarna wordt opnieuw een afweging gemaakt of de woningen nog nodig zijn en of ze op die plek blijven staan. 

De 20 woningen moeten samen een woonwijk vormen en de bewoners worden een goede afspiegeling van de samenleving. Dat betekent dat de woningen verhuurd worden aan starters, spoedzoekers, statushouders en reguliere huurders. De verhuur wordt geregeld door woningcorporatie Actium.

De gemeente werkt momenteel hard aan een planning om de woningen te plaatsen. Als de aanleg van nutsvoorzieningen en de andere voorbereidingen voorspoedig verlopen, kunnen de flexwoningen mogelijk al eind 2025 opgeleverd worden.

Olde Schoelplein Diever – zes sociale huurwoningen

In Diever zijn zes levensloopbestendige sociale huurwoningen opgeleverd. Op 27 maart reikte wooncorporatie Actium de sleutels uit aan de nieuwe bewoners. 

De woningen zijn biobased gebouwd. Dat is een heel duurzame manier van bouwen met materialen die de natuur niet beschadigen. Biobased bouwmaterialen zijn bouwmaterialen gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. De gevels zijn van hout en het dak is bedekt met hergebruikte dakpannen. Ook is er isolatie van natuurlijk materiaal gebruikt.

Foto van biobased woning in Diever
Foto: Biobased woning in Diever

Valderse III in Dwingeloo

Op 26 maart heeft de Raad van State een uitspraak gedaan over het plan voor Valderse III in Dwingeloo. Met de uitspraak van de Raad van State is het plan voor deze nieuwe wijk bijna volledig onherroepelijk. De gemeente moet nog een kleine correctie in het plan maken. Daarna wordt de correctie opnieuw aangeboden aan de gemeente en de Raad van State. Als beide partijen akkoord gaan met de correctie, is het volledige plan voor Valderse III onherroepelijk en kan de bouw van alle 100 nieuwe woningen, waaronder 20 sociale huurwoningen, beginnen. 

De nieuwe woonwijk Valderse III grenst aan de huidige wijk Valderse. Het is een woningbouwplan met een variatie aan woningtypes: vrijstaand, twee-onder-een-kap en rijwoningen.  

Ontwerp Storkschoollocatie voorgelegd aan inwoners 

De gemeente Westerveld heeft een plan uitgewerkt voor woningbouw op de voormalige locatie van de Storkschool in Dwingeloo. Het plan levert 18 nieuwe woningen op voor het dorp: 10 hofwoningen en 8 sociale huurwoningen. Maandag 14 april organiseerde de gemeente een informatieavond om omwonenden en andere inwoners van Dwingeloo bij te praten over het plan en te horen wat zij ervan vinden. Mede met de inbreng van de bezoekers van de informatieavond werkt de gemeente een voorstel uit voor besluitvorming door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

Vlasbergen Uffelte

In Uffelte wordt door de ontwikkelaarscombinatie Jan Mulder Vastgoed uit Punthorst en Van der Steeg Ontwikkelen & Bouwen uit Genemuiden een woningbouwplan ontwikkeld voor de bouw van 22 woningen. Deze woningen komen op het grasveld dat tot voor kort bij de woning Vlasbergen 1 hoorde. Aan de oostkant wordt het plan begrensd door de Rijksweg, aan de westkant door de achtertuinen van de woningen aan De Goorn.

Op dit moment zit het plan in de stedenbouwkundige ontwerpfase. Er ligt een concept plan dat bestaat uit een mix van rijwoningen, twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen. Woningen voor starters, doorstromers en senioren. 

Het is de bedoeling dat tegelijkertijd ook de weg Vlasbergen tussen de Rijksweg en de Lindenlaan wordt verbreed, zodat het verkeer elkaar beter kan passeren. De komende maanden werken de ontwikkelende partijen het plan verder uit. Ook worden procedures voorbereid. Een planning van de woningbouw is er op dit moment nog niet.

Voormalig vakantiepark Hesselte

Bewoners van de woningen op het middelste deel van voormalig vakantiepark Hesselte werken samen met de gemeente aan het omzetten van de bestemming van recreatie naar reguliere woningen. Dat gaat voorspoedig en we verwachten dat de besluitvorming hierover eind 2025 plaats vindt. Om van het middelste deel echt een woonwijk te maken moeten we de wegen en nutsvoorzieningen aanpassen. De wegen worden iets breder gemaakt en iedere woning krijgt een eigen aansluiting op riool, water en elektra. Tijdens de werkzaamheden aan de wegen vervangen we ook de riolering voor dit deel van het park.

Het oostelijke deel van Hesselte, waar eerder stacaravans stonden, is vlak gemaakt. Zo ziet het gebied er weer netjes uit en is het goed begaanbaar. Een deel van het terrein wordt gebruikt voor opslag van materialen voor de werkzaamheden op het middelste deel van Hesselte. Ook maken de bewoners van het middelste deel gebruik van het oostelijke deel van Hesselte om het park te bereiken en te verlaten tijdens de werkzaamheden aan de wegen op hun deel van het park.

Inmiddels zijn er negen flexwoningen geplaatst op het westelijke deel van Hesselte. Uiteindelijk heeft iedereen die vertrok van het oostelijke deelgebied ergens anders een woning gevonden. Daarom komen alle negen flexwoningen vrij voor andere doelgroepen.  

Vledder Noord Fase II – 17 koopwoningen

Ook in Vledder werken we aan nieuwe woningen: er is een plan om in het noorden van Vledder 17 koopwoningen te bouwen. In overleg met de Werkgroep Wonen van Dorpsbelang Vledder ligt er nu een definitief plan voor acht rijwoningen, zes twee-onder-één-kappers en drie vrijstaande woningen. 

Eén vrijstaande woning en twee twee-onder-één-kappers geeft de gemeente zelf uit. De overige woningen, twee vrijstaande woningen, één twee-onder-één-kapper en acht rijwoningen, worden via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap gebouwd. 

Het is de bedoeling om in de komende maanden alle procedures af te ronden, zodat de voorbereiding van de bouw kan beginnen.

Vledder Noord Fase IBII – 12 levensloopbestendige woningen

Actium wil in Vledder, naast Woonzorgcentrum de Borgstee 12 levensloopbestendige sociale huurwoningen bouwen. In november 2024 organiseerden woningcorporatie Actium en de gemeente Westerveld samen een inloopbijeenkomst over het plan. 

De woningen zijn geschikt voor mensen die langer zelfstandig willen wonen, ook als ze later meer zorg nodig hebben. Het plan is in samenwerking met Dorpsbelang Vledder tot stand gekomen. NNCZ is later als zorginstelling betrokken. 

Woningbouwmonitor

De gemeente Westerveld werkt samen met de provincie Drenthe aan de Woningbouwmonitor. Dit instrument helpt om de voortgang van woningbouwprojecten inzichtelijk te maken. Binnenkort lanceert de gemeente de publieke digitale Woningbouwmonitor. 

Via deze digitale monitor kunnen inwoners en andere geïnteresseerden eenvoudig informatie vinden over de status van woningbouwprojecten, zoals het jaar van oplevering, de projectfase, de aantallen en de locaties op een kaart.