Kwartaaloverzicht wonen juli 2024
Om u als inwoner, ondernemer of anderzijds bij de gemeente betrokken persoon een overzicht te geven van ontwikkelingen op de woningmarkt in Westerveld, blikken we op deze pagina elk kwartaal terug en vertellen we over een aantal lopende en geplande projecten uit het gemeentelijk woonprogramma waar hard aan wordt gewerkt.
Meer informatie kunt u via de links en op andere webpagina’s ook vinden. Heeft u vragen of mist u onderwerpen waar u graag meer over zou weten? Neem contact op met de gemeente via 14 0521 of e-mail naar info@gemeentewesterveld.nl
Het is mooi wonen in Westerveld
Terugblik op ontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2024
Beste inwoner,
Sinds januari 2024 houd ik mij als wethouder bezig met de ambitie van het college om tot 2030 maar liefst 1000 nieuwe woonadressen te realiseren. Een prachtige opdracht waar ik heel enthousiast van word en dagelijks druk mee bezig ben. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we de afgelopen maanden allereerst veel energie gestoken in het veranderen van enkele beleidskaders. Het doel hiervan is om de mogelijkheden te vergroten om te kunnen bouwen. Het gaat om:
- gronduitgifte voor eigen inwoners via het nieuwe CPO-beleid
- meer mogelijkheden op het gebied van woningsplitsing
- ruimte zoeken voor woningbouw met het beleid lintbebouwing dat na de zomer definitief wordt voorgesteld aan het college.
Naast het maken van nieuw beleid, zijn we ook aan de slag gegaan met enkele lang lopende aanvragen voor woningbouw. Hier proberen we een versnelling in aan te brengen. Dit doen we bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met initiatiefnemers, met de provincie en met andere belanghebbenden. Door samen op te trekken en in gesprek te gaan over knelpunten en mogelijkheden, zien we dat er beweging komt in de aanvragen. Samen met de projecten en ontwikkelingen die nu spelen, is ook dat een positieve ontwikkeling.
Veel plezier met het lezen van dit kwartaalbericht. Ik verwacht dat we het volgende kwartaal weer een aantal mooie zaken met u kunnen delen.
Renate Masselink, wethouder wonen
Het college van B&W heeft beleid voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) vastgesteld. Dit betekent dat het vanaf nu mogelijk is om met een groep particulieren een woonproject te ontwikkelen van minimaal 5 woningen, zonder winstoogmerk. Dit kan met zelfgekozen partners zoals een architect en een aannemer.
Het gezamenlijk ontwikkelen als particulieren heeft voordelen. Het bouwen in eigen beheer kan voordeliger zijn dan bij een individueel proces. Vorige jaar heeft deze samenwerkingsvorm tussen Dorpsbelang en oudejaarsvereniging De Oliebol in Vledder, geresulteerd in negen betaalbare starterswoningen voor jongeren. Lees meer over CPO en het gemeentebeleid
Op de oude Dingspilhuuslocatie aan de Hoofdstraat in Diever, bouwt woningcorporatie Actium zes levensloopbestendige woningen. Wethouder Renate Masselink van de gemeente Westerveld en directeur-bestuurder Melanie Maatman van Actium bezochten de bouwlocatie voor een symbolisch ‘eerste schop in de grond’-moment.
Bouwbedrijf Doornenbal is 1 juli gestart met de grondwerkzaamheden voor de fundering en vloeren. Via bouwbuur.nl zijn updates over dit bouwproject te volgen.
De woningen worden biobased gebouwd. Biobased bouwen is een hele duurzame manier van bouwen met materialen die de natuur niet beschadigen. Biobased bouwmaterialen zijn gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld en gebruikt worden. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van natuurlijk isolatiemateriaal. We verwachten dat de woningen begin 2025 worden opgeleverd.
Dit jaar werkt de gemeente aan een stedenbouwkundige schets voor het oostelijke deelgebied van Park Hesselte. Er wordt een totaalplan gemaakt die past bij de bestaande woningen en de omgeving. De inwoners van Havelte zijn bij de plannen betrokken. In maart en april 2024 waren er bijeenkomsten om het plan met bewoners van Hesselte en inwoners van Havelte te bespreken. Met bijdragen van inwoners zijn we bezig met het maken van een definitieve stedenbouwkundige schets. Daar leggen we nu de laatste hand aan. Na de zomer besluit het college van burgemeester en wethouders over de definitieve stedenbouwkundige schets. Benieuwd naar de opmerkingen die inwoners hebben gemaakt bij de eerste schetsen? Bekijk het document.
De gemeenteraad heeft op 18 juni 2024 het bestemmingsplan ”Valderse III” gewijzigd vastgesteld. De 100 woningen die in het bestemmingsplan zijn opgenomen, sluiten aan op de bestaande wijk Valderse in Dwingeloo. Het is een plan met verschillende woningtypes zoals vrijstaand, twee-onder-een-kap, rijen, boerenerfwoningen en sociale huurwoningen.
Het bestemmingplan ligt ter inzage en kunt u vanaf 11 juli 2024 inzien. U kunt het plan digitaal bekijken op:
U kunt het plan ook bekijken in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0521.
Kijk voor meer informatie op officielebekendmakingen.nl of neemt contact op met team Ruimte en Ontwikkeling via telefoonnummer 14 0521.
Het college van B&W heeft in juli beleid voor woningsplitsing vastgesteld. Met dit beleid kunnen woningeigenaren hun woning splitsen in meerdere kleinere woningen. Eigenaren van grote boerderijpanden in het buitengebied van de gemeente Westerveld hebben nu al de mogelijkheid om hun pand te splitsen naar twee of drie woningen. Door het vaststellen van het splitsingsbeleid kunnen ook andere woningen worden gesplitst, waardoor de bouw van meerdere (kleinere) woningen mogelijk wordt.
Het nieuwe beleid geeft ruimte om in een hoofdgebouw (met een woonbestemming) meerdere kleinere woningen van minimaal 60m2 te realiseren. Hierbij stelt de gemeente voorwaarden aan onder meer de erfinrichting en het aantal parkeerplaatsen. In de gemeente Westerveld zijn relatief veel grote, vaak dure koopwoningen. Uit (recent) woningmarktonderzoek blijkt dat er meer behoefte is aan kleinere, betaalbare en levensloopbestendige woningen. Door woningsplitsing gemakkelijker te maken helpen we mee aan het realiseren van meer en beter betaalbare woningen in Westerveld.