Vuur stoken

Wilt u een paas- of vreugdevuur organiseren of een kampvuur stoken? Voor het stoken van vuur moet u toestemming (oftewel een ontheffing) vragen aan de gemeente. Het is niet toegestaan om tuinafval op uw terrein te verbranden.

De gemeente kan de ontheffing weigeren om hinder te voorkomen, in het belang van de openbare orde en veiligheid of ter bescherming van de leefomgeving en het milieu. Als u zich niet in deze beslissing kunt vinden, kunt u tot 6 weken na de beslissing bezwaar maken.

Houtrook

Veel mensen hebben een open haard, een houtkachel of een vuurkorf en stoken deze vaak vanwege de gezellige sfeer. Niet iedereen weet dat het stoken van hout voor omwonenden tot overlast kan leiden en effecten heeft op onze gezondheid en het milieu. Lees meer over houtrook op de website van de GGD

De website Milieu Centraal biedt handige tips voor verstandig stoken.

Stookalert om geen hout te stoken

Met een stookalert roept het RIVM mensen op om geen hout te stoken bij ongunstige weersomstandigheden. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft houtrook namelijk langer hangen en dit is ongezond.

Het RIVM geeft dit stookalert af op basis van de weersverwachtingen van het KNMI.  Bij de verwachting kijkt het KNMI naar de windsnelheid en de dikte van de onderste luchtlaag. 

Meer informatie