Toeristenbelasting

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen of andere bezoekers tijdens hun verblijf profiteren van de lokale voorzieningen. De toeristenbelasting is van toepassing op personen die tegen vergoeding binnen de gemeente overnachten en niet als inwoner bij de gemeente Westerveld zijn ingeschreven.

Belastingplichtig is diegene die gelegenheid biedt tot overnachten. De belastingplichtige kan de belasting verhalen op degene die overnacht. Er geldt een tarief per persoon per overnachting.

Het aantal overnachtingen wordt vastgesteld naar het werkelijk aantal overnachtingen dat door de belastingplichtige op het digitale aangifteformulier (bovenaan deze pagina) wordt vermeld en dat uit de administratie blijkt.

Elke belastingplichtige is verplicht een (eventueel geautomatiseerd) nachtverblijfregister bij te houden. Voor mobiele kampeeronderkomens op vaste standplaatsen is in de verordening toeristenbelasting een forfaitaire regeling opgenomen.

Kosten

€ 1,10 per persoon per overnachting (tarief 2018 en 2019).

Besteding opbrengst toeristen- en forensenbelasting

De opbrengst van de toeristenbelasting komt ten gunste van de algemene middelen. Een deel van de opbrengst wordt besteed aan recreatieve voorzieningen, projecten en promotie. Hieronder vindt u een overzicht van de inkomsten en toeristische bestedingen in 2015:

Besteding opbrengst toeristen- en forensenbelasting (PDF - 386 kB)

Meer informatie