Raadsleden stappen op de fiets voor een rondje biodiversiteit

Afgelopen vrijdag namen wethouder Henk Doeven en beleidsmaker Patrick Brouwer diverse raadsleden mee op een fietstocht door onze gemeente. Niet alleen omdat het zo’n mooie dag was, al was dat een mooie bijkomstigheid, maar vooral om de raad te laten zien wat we als gemeente doen om de biodiversiteit te vergroten. Biodiversiteit heeft namelijk een positieve invloed op onze onze lucht-, water- en bodemkwaliteit en is daarmee ontzettend belangrijk voor een gezonde leefomgeving.

Bloemenweides, groene schoolpleinen en wadi’s

De groep stapte in Diever op de fiets, waar al meteen veel te zien is, zoals de bloemenweide achter het gemeentehuis en de tuin op de Paalakkers die, op initiatief van burgers,  samen met de gemeente zo is ingericht dat het de biodiversiteit vergroot. Maar ook het schoolplein van OBS de Singelier dat vorig jaar door kinderen en ouders vergroend werd om zo een betere leefomgeving te bieden aan de wilde bij. Er werd een kijkje genomen bij een stuk groen dat twee jaar geleden met behulp van de wethouder is aangelegd en door vrijwilligers in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe wordt onderhouden en de raad kreeg uitgelegd hoe de wadi’s in Kalterbroeken bijdragen aan biodiversiteit. 

Via Wapse fietste de groep naar Vledder waar wederom veel te zien was. Zo brachten ze onder meer een bezoek aan de begraafplaats. Hier doet de gemeente een proef met vaste inheemse planten tussen de graven. Via het Holtingerveld, waar het effect van de droogte op de natuur goed te zien is, fietste de groep door naar Havelte. De fietstocht werd afgesloten met een hapje en een drankje bij het veteranenontmoetingscentrum Echo’s Home. 

Effect van de aanpassingen op de buitenruimte

Wethouder Henk Doeven: “Het is goed om te zien welke initiatieven er zijn, ook vanuit onze inwoners, en welk effect ze hebben. Zo heeft bijvoorbeeld een aanpassing van het maaibeleid invloed op de biodiversiteit maar ook op hoe de buitenruimte eruit ziet. Het is goed dat de raad hier een duidelijk beeld bij heeft, om zo voor de inrichting van onze openbare ruimte de juiste afwegingen te kunnen maken. Kortom het was een zeer geslaagde en leerzame middag.”
 

Raadsleden stappen op de fiets voor een rondje biodiversiteit  Raadsleden stappen op de fiets voor een rondje biodiversiteit

Afbeeldingen: Op verschillende plekken laat Patrick Brouwer de raadsleden zien wat we in de gemeente doen op het gebied van biodiversiteit