Donker buiten? Help uw kind veilig op weg door de fietsverlichting te controleren

De herfst is in aantocht. Dat betekent dat onze kinderen steeds vaker in het donker op de fiets zitten. Belangrijk dus dat hun fietsverlichting goed werkt. Heeft u de fietsverlichting van uw kind al gecontroleerd? Met een snelle check zorgt u ervoor dat uw kind tijdens de donkere dagen veilig de weg op gaat.

Laat ze opvallen in het donker

Gaat uw kind tijdens de donkere dagen wel eens zonder goede fietsverlichting op pad? De kans dat hij of zij betrokken raakt bij een aanrijding neemt dan met 20 procent toe. Genoeg reden om de fietsverlichting van uw kind even te controleren. Is er een lamp stuk of een batterij leeg? Dat kunt u tegenwoordig makkelijk zelf verhelpen. 
De tijd van de ‘ouderwetse’ dynamo aan de fiets is voorbij. De hedendaagse fietsen zijn bijna allemaal standaard uitgerust met fietsverlichting op batterijen. Op www.lichtaanengaan.nl/ouders leert u hoe u dit soort fietsverlichting eenvoudig zelf kunt repareren. Daarnaast vindt u hier nog meer tips om ervoor te zorgen dat uw kind extra goed opvalt in het donker. Denk bijvoorbeeld aan de reflectoren op de fiets of kleding met reflecterende strepen. 

Help de jeugd veilig op weg!

U vindt het toch ook belangrijk dat de jeugd goed zichtbaar is in het verkeer? Als ouder kunt u hier een steentje aan bijdragen. Dit doet u door het plaatsen van tags op fietspaden met de tekst ‘Zet je licht aan’. Leden van de ANWB kunnen in oktober een gratis tagpakket ophalen bij een van de ANWB-winkels. Het tagpakket bestaat uit twee sjablonen en een milieuvriendelijke spuitverf waarmee zo’n tien tags kunnen worden gezet. Doet u mee? Zo helpen we samen de jeugd veilig op weg!

Campagne ‘Licht aan en gaan’

Onder het motto ‘Licht aan en gaan!’ vraagt de Mobiliteitsraad Drentheiedere herfst aandacht voor het belang van goede fietsverlichting. De Mobiliteitsraad Drenthe doet dat samen met de politie, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de Drentse gemeenten. Via verschillende campagnematerialen, zoals een online campagne, posters en tags op het wegdek, attenderen ze vooral jonge fietsers op hun zichtbaarheid in het verkeer als het buiten weer sneller donker wordt. 

Verkeersveiligheid, dat doen we samen!

Met de inzet van de gemeente op het gebied van verkeerseducatie en bijbehorende campagnes en de inzet van de weggebruikers om zich aan de regels te houden werken we samen aan een verkeersveilige gemeente.