Zwerfvuil

Zwerfvuil is voor velen een grote ergernis. Help het voorkomen of doe een melding.

Iedereen ziet het wel eens op straat, in en onder struiken, in het bos: zwerfvuil. Het kan min of meer per ongeluk of moedwillig ontstaan door:

  • een container die niet goed gesloten is
  • een dumping
  • verliezen uit de jaszak
  • storm
  • et cetera

Constateert u vervuiling in uw woonomgeving? Wij doen een beroep op u: wilt u het oprapen en in uw eigen container doen? Bij grote hoeveelheden kunt u hierover een melding doen bij de gemeente.

Blikvangers

Een van de manieren waarop de gemeente zwerfvuil probeert te verminderen is het plaatsen van zogeheten bilkvangers op schoolroutes. In 2015 is een aantal extra blikvangers geplaatst op de routes van en naar Stad & Esch in Diever.

Zwerfvuilacties

Een keer per jaar organiseert de gemeente samen met de basisscholen de zwerfvuilactie. Ieder jaar maken minstens 700 leerlingen in de week van 'Nederland schoon' de omgeving van de school weer helemaal zwerfvuilvrij. Daarnaast is in verschillende kernen een groep vrijwilligers actief die regelmatig een zwerfvuilactie organiseert.

Handige vuilniszakjes

In 2015 hield de gemeente een 'bewustzijnsactie' tijdens een aantal fiets- en wandelevenementen. Bij inschrijving ontvingen de deelnemers aan de langeafstandswandeling of fietstocht een kokertje met daarin een aantal vuilniszakjes. Op de koker stond: Houd Westerveld schoon!

Zwerfvuil is voor velen een grote ergernis, en toch liggen in bermen, bossen en heidevelden volop verpakkingen van eet- en drinkwaren. Duidelijk achtergelaten door mensen die van diezelfde omgeving, te voet of op de fiets, genoten hebben. Mocht het vuil worden van hand, jas, rugzak of (fiets)tas het argument geweest zijn voor het weggooien van een open verpakking, dan was dat probleem met de handige vuilniszakjes opgelost. Het houdertje was daarnaast heel goed hervulbaar, en ging daarmee voor langeren tijd mee.