Woning kopen of huren

Een huis kopen of huren is een belangrijke stap. Verschillende instanties helpen u met informatie of een financiële bijdrage.

Een woning kopen

Als u een huis wilt kopen, kunt u via het Kadaster tegen betaling meer informatie krijgen over bijvoorbeeld:

  • de geschiedenis van het huis, zoals bouwjaar en vorige eigenaren;
  • eventuele bestaande rechten, zoals erfpacht of recht van overpad;
  • de eigendomsgrens;
  • de exacte grootte van een stuk grond.

Informatie over bijvoorbeeld het bestemmingsplan, de bodemverontreiniging of de onderhoudstoestand kunt u opvragen bij de gemeente. De kosten hiervoor vindt u in de Legesverordening.

Fiscale gevolgen

Als u een woning koopt, verkoopt of uw hypotheek oversluit, heeft dat fiscale gevolgen. Zo zijn sommige kosten bijvoorbeeld aftrekbaar. Met de 'online checklist eigen woning' kunt u precies zien waar u recht op hebt. En hoe u dat kunt regelen. Vul de checklist in op belastingdienst.nl/eigenwoning.

Starterslening

Wilt u voor het eerst een huis kopen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een starterslening.

Sociale huurwoning

Zoekt u een huurhuis in Drenthe en omgeving? Schrijf u gratis in op Thuiskompas als woningzoekende. Op Thuiskompas vindt u de huizen van de 9 Drentse woningcorporaties waar u op kunt reageren. Op Thuiskompas staan vooral sociale huurhuizen. Soms vindt u er ook vrije sector huurhuizen op die een hogere huurprijs hebben dan sociale huurwoningen.  

Huurtoeslag

Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u misschien huurtoeslag krijgen van de Belastingdienst. Dit is een bijdrage in de kosten voor uw huurlasten.