Van bestemmingsplan naar Omgevingsplan

  • Wat is een omgevingsplan

    In het omgevingsplan wordt voor elk perceel vastgelegd welk type gebruik is toegestaan en welke regels daarbij gelden. In het omgevingsplan staan regels voor bouwwerken, gebruik, milieu, geluid, kappen, uitrit etc. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is geregeld dat gemeenten tot 2032 de tijd krijgen om te werken aan dit omgevingsplan. Tot die tijd blijven bestemmingsplannen gelden maar ook verordeningen en beleidsregels.

  • Bestemmingsplannen ter inzage

    Voor 1 januari 2024 is nog een aantal bestemmingsplan in procedure gebracht. De stappen in de bestemmingsplanprocedure(s) blijven hier nog zichtbaar. De volgende bestemmingsplan liggen (op afspraak) ter inzage en zijn in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl. en https://omgevingswet.overheid.nl/home

  • Omgevingsplan-Bestemmingsplan inzien

    Wilt u weten welke activiteiten in een gebied of in een pand zijn toegestaan? Raadpleeg het bestemmingsplan tijdelijk deel via het omgevingsloket (regels op de kaart) via https://omgevingswet.overheid.nl/home

  • Omgevingsplan wijzigen

    Vanaf 1 januari 2024 geldt het omgevingsplan. Dit bestaat uit een tijdelijk deel (waaronder bestemmingsplannen) en een nieuw deel. Als u iets wilt waarvoor het omgevingsplan aangepast moet worden, dan gaat dat vanaf 1 januari 2024 anders. U kunt uw plan indienen door middel van een principeverzoek. Werken wij mee dan kijken wij samen met u naar de stappen die hiervoor gezet moeten worden.

  • Vooroverleg

    Als u (bouw)plannen heeft, zijn er twee mogelijkheden om dit bij de gemeente kenbaar te maken. U kunt een aanvraag vooroverleg indienen of uw initiatief verkennen.

    Een aanvraag vooroverleg is met name bedoeld voor wat concretere plannen. Een initiatief verkennen is bedoeld voor de meer ingewikkelde (en vaak grotere) plannen of ideeën. Een vooroverleg aanvraag dient u in via het Omgevingsloket via https://omgevingswet.overheid.nl/home. U kunt op het einde van de vragenboom "concept aanvraag" aanklikken. Dan komt de aanvraag als vooroverleg bij ons binnen. Uw aanvraag wordt beoordeeld en u ontvangt bericht over de verdere procedure.

  • Verkennen initiatief - verken uw idee

    Als uw (bouw)plan niet (geheel) past in het omgevingsplan, kunt u uw idee kenbaar maken bij de gemeente.

  • Ruimtelijke procedures

    Als een bepaalde ontwikkeling niet past, wordt beoordeeld of het via een procedure kan plaatsvinden. Welke procedure gekozen wordt, zal met u of uw adviseur worden overlegd.

  • Nadeelcompensatie (voorheen planschade)

    Is de waarde van uw pand gedaald door een planologische maatregel zoals een nieuw bestemmingsplan of een afwijkingsprocedure ? Dan heeft u misschien recht op nadeelcompensatie.

  • Werkzaamheden buiten bebouwde kom of in beschermd dorpsgezicht

    Voor werkzaamheden buiten de bebouwde kom of in een beschermd dorpsgezicht heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig.

  • Buitengebied Westerveld

    Raadpleegbaarheid buitengebied Westerveld.