Algemene voorziening WaST

Sinds 1 juli 2022 wordt het wassen en strijken in de gemeente Westerveld aangeboden via een algemene voorziening. WaST is de was- en strijkservice die uw wasgoed aan huis ophaalt en gewassen en gestreken weer bij u terugbrengt. Deze wasservice is ondergebracht bij Stichting Veuruut in Nijensleek. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De was wordt geheel anoniem verwerkt.

Iedere inwoner van de gemeente Westerveld kan gebruik maken van deze was- en strijkservice. Wanneer u huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo ontvangt, dan kunt u tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van deze algemene voorziening.

Kosten

Als u in de gemeente Westerveld woont en via de WMO huishoudelijke hulp ontvangt, kunt u voor € 5,- per waszak gebruik maken van de was- en strijkservice (maximaal 2 waszakken per week, hierna volgt het particuliere bedrag van € 19,50,- per waszak). In een waszak past ongeveer het wasgoed van één week bij een één- of tweepersoonshuishouden. De kosten zijn gelijk aan de kosten als u thuis zou wassen, zoals berekend door het Nibud.

Wat zijn voordelen van de was- en strijkservice?

  • U heeft geen omkijken meer naar uw was- en strijkgoed;
  • Uw was wordt bij u opgehaald en is binnen 3 dagen schoon en gestreken in stapeltjes bij u terug; klaar om in uw kast te leggen;
  • Uw was wordt geheel anoniem verzorgd;
  • U kunt vier weken de was- en strijkservice vrijblijvend uitproberen bij WaST;
  • U creëert mede een baan voor een inwoner met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Uw huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo loopt af

Heeft u huishoudelijke hulp en ondersteunt deze hulp u op dit moment ook (deels) bij het wassen en/ of strijken? Op het moment dat uw aanspraak op huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo afloopt, en u een nieuwe Wmo-aanvraag doet gaat dat mogelijk veranderen. Als door een consulent Sociaal domein wordt beoordeeld dat u nog steeds huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo nodig heeft, dan zal de verzorging van uw was- en strijkgoed hier geen onderdeel meer van uitmaken. U kunt in plaats daarvan dan tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van de was- en strijkservice bij WaST of op een andere manier uw was (laten) verzorgen. In zeer uitzonderlijke situaties blijft ondersteuning voor het wassen en/of strijken vanuit de Wmo beschikbaar.

U hoeft niet te wachten tot uw aanspraak op huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo afloopt. U kunt ook eerder gebruik maken van WaST. 

Meer informatie

Meer informatie vindt u op www.wast-westerveld.nl. Ook kunt u contact opnemen met de gemeente Westerveld. U kunt via de website een contactmoment aanvragen of ons op werkdagen bellen op telefoonnummer 14 0521.