Fixteam fixt in Westerveld ruim 240 huizen

De inzet van het Fixteam Drenthe in de gemeente Westerveld was een groot succes. In de afgelopen twee weken heeft het team, samen met vele vrijwilligers, ruim 240 huizen gefixt.

Het Fixteam helpt mensen gratis met kleine maatregelen energie te besparen, zoals het plaatsen van radiatorfolie en tochtstrips. Deze klusbrigade heeft van 16 tot en met 27 oktober vele dorpen in de gemeente Westerveld aangedaan, sommige zelfs twee keer. In ieder dorp werden vanuit een centrale plek de fixers aangestuurd. Daar konden mensen, onder het genot van een hapje en een drankje, ook extra informatie krijgen van de organisaties die de Fixweken hebben georganiseerd. 

Geweldige vrijwilligers

De vrijwilligers die hebben meegeholpen, komen uit de gemeenschap zelf. Eén van de vrijwilligers was Dirk Eisema: “Het geeft ontzettend veel voldoening om mensen van dienst te zijn en ze als het ware te helpen zich voor te bereiden op de winter. De sfeer was goed en vele handen maken licht werk. Wat me vooral opviel, is dat mensen met kleine aanpassingen in hun gedrag nog veel energie kunnen besparen, zonder in te boeten op comfort. Dat vind ik nog wel een eyeopener voor mezelf.”. 

Ook wethouders Henk Doeven en Roel Vedder van de gemeente Westerveld hebben als vrijwilliger meegeholpen. Doeven: “We zijn heel erg blij dat we zoveel mensen hebben kunnen helpen met energie besparen. Dat was zeker niet gelukt zonder alle vrijwilligers die enorm hun best hebben gedaan. Het zijn grote toppers!” 

Fixteam Drenthe

Niet iedereen is in staat om dit soort energiebesparingsklusjes zelf te doen. De werkgroep ‘Westerveld bespaart Energie’ heeft daarom geregeld dat het Fixteam Drenthe ook naar de gemeente Westerveld kwam. Het Fixteam Drenthe is een initiatief van de provincie en alle Drentse gemeenten.

De fixers werden bij de mensen thuis met open armen ontvangen. Een bewoner die niet met naam in de krant wil, vertelt: “Wat ontzettend fijn dat dit georganiseerd wordt. Volgens het fixteam zal met de maatregelen mijn jaarrekening naar verwachting ongeveer € 100,- lager worden. Ik hoop dat het echt zo is, want met de gestegen prijzen kan ik het geld goed gebruiken. Voor nu ben ik in elk geval de tocht over de vloer kwijt, daar ben ik al heel erg blij mee. Bovendien heb ik wat geleerd: ik moet op een vast moment van de dag even twee ramen tegen elkaar open zetten om te ventileren. Ik wist niet dat schone lucht sneller en daardoor goedkoper verwarmt. Ik zette altijd één raampje open, maar ik weet nu dat er dan geen ventilatiestroom op gang komt.”

Ook Karin van Iterson heeft het Fixteam over de vloer gehad: “Ze stonden met de pipowagen bij mij in de straat. Toen ik zag hoe ze het aanpakten, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ze ook even bij mij langs konden komen. Ik kan niet meer op de knieën, dus het zelf doen lukt niet meer. Maar ik ben wel kritisch; ik wil het wel netjes hebben. Ze hebben de folie zo aangebracht dat je het niet ziet. En ze hebben ook nog de oude tochtstrips van de kamerdeur vervangen. Die zitten er ook weer netjes op.” 

De komende tijd gaat het Fixteam nog langs bij mensen die niet thuis waren of die tijdens de afgelopen weken niet konden, en wel hebben aangegeven dat zij bezoek willen hebben. Ook nu is het nog mogelijk om het Fixteam aan te vragen via www.fixteamdrenthe.nl.  

Westerveld bespaart energie

In de werkgroep ‘Westerveld bespaart energie’ werken gemeente Westerveld, Energie Coöperatie Westerveld, WelzijnMensenwerk, Dorpenoverleg Westerveld, Ondernemersfonds Westerveld en woningcorporatie Actium samen om zoveel mogelijk inwoners van de gemeente te helpen energie te besparen.
Wethouder Henk Doeven brengt bij een inwoner thuis radiatorfolie aan
Foto: wethouder Doeven brengt bij een inwoner thuis radiatorfolie aan