Meld uw monument aan voor Open Monumentendag 2024!

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 openen duizenden monumenten in Nederland weer gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens de 38e editie van de Open Monumentendag en de Internationale European Heritage Days. Thema dit jaar is 'Routes, netwerken en verbindingen', kortweg: Onderweg! Wilt u een monument aanmelden? Dan kunt u dat via onderstaande pagina doen.

Aanmelden monument

Uiteraard doen we ook in de gemeente Westerveld weer mee aan Open Monumentendag. Wilt u uw monument aanmelden? Dat kan tot uiterlijk 30 mei 2024 via het aanmeldformulier:

Monument aanmelden 

Thema Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen

Het thema voor 2024 is zoals geschreven “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging. Ten gevolge van rampspoed, voor pelgrimsreizen, handel, ontginningen en ontdekking. Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Ze bevinden zich op het kruispunt tussen het verleden, heden en toekomst.

Onderweg!

Dit jaar gebruiken we de slogan ‘onderweg!’. Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. Onderweg reis je via (historische) routes, ontmoet je mensen waar je verbinding mee maakt en ben je onderdeel van verschillende netwerken. Onderweg! refereert ook aan het Open Monumentendag weekend waarbij onze bezoekers op pad gaan van monument naar monument. Dit jaar gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop je de monumenten bezoekt.

Afbeelding open monumentendag