Rijbewijs

U kunt uw rijbewijs aanvragen of vernieuwen bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. Uw rijbewijs is in de meeste gevallen tien jaar geldig. Maak van tevoren een afspraak via het afsprakenformulier of maak telefonisch een afspraak via 14 0521. Bekijk ook de openingstijden.

 

Kosten

 • Een rijbewijs kost € 51,10;
 • Een spoedaanvraag kost € 39,65 extra.

De kosten voor het digitaal aanvragen van een rijbewijs zijn ook € 51,10 (tarief 2024). U betaalt daarnaast de kosten voor de foto en het digitaal verzenden van uw handtekening.

Wij verzoeken u met pin te betalen.

Aanvraag

U kunt uw rijbewijs persoonlijk of digitaal aanvragen bij de gemeente. Voor het persoonlijk aanvragen en ophalen van het rijbewijs moet u een afspraak maken. Dit geldt ook voor het ophalen van het rijbewijs na een digitale aanvraag.

Bij een persoonlijke aanvraag neemt u mee

 • één pasfoto (in kleur). De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto;
 • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart);
 • bij verlenging: het rijbewijs dat u in bezit heeft;
 • bij een categorie uitbreiding: het rijbewijs dat u in bezit heeft;
 • bij vermissing of diefstal doet u aangifte aan de balie van het gemeentehuis. U dient wel een geldig legitimatiebewijs mee te nemen;

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraag het rijbewijs aan vóór 12.30 uur, dan kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen.

Digitaal aanvragen

Om het rijbewijs online te kunnen aanvragen of verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl.

Hoe werkt digitaal aanvragen?

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via de website van RDW. Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen op het gemeentehuis. Voor het persoonlijk ophalen van het rijbewijs moet u een afspraak maken.

Bekijk de instructievideo 'hoe verleng je online je rijbewijs?'

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt (keuring door arts);
 • u een medische beperking heeft;
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus heeft (C,D, CE of DE) (keuring door bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst)

Voor de medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Dit is een formulier met vragen over uw gezondheid.

Omwisselen rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Lees hier of u kunt omwisselen naar een Nederlands rijbewijs en hoe.

Categorie T op het rijbewijs

Het is verplicht om een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) te besturen met een rijbewijs met de categorie T.

Als u voldoet aan onderstaande voorwaarden dan krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende verlenging van uw Nederlandse rijbewijs.

 • U heeft een rijbewijs met categorie B afgegeven door de gemeente voor 1 juli 2015.
 • Categorie B op uw Nederlandse rijbewijs is niet ongeldig verklaard
 • Op het moment van de aanvraag van het rijbewijs bent u 18 jaar of ouder. Dit geldt ook als u uw rijbewijs heeft gehaald met 2todrive.

Lees meer op de website van RDW .

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van een autorijopleiding (categorie B). Als ze 17 jaar zijn, kunnen ze hun rijbewijs halen. Ze moeten, zolang ze 17 jaar zijn, bij de aanvraag van hun rijbewijs de 2ToDrive/bijrijderspas meenemen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Dit tijdelijke experiment heet 2toDrive.

Bromfietsrijbewijs

Voor het rijden op een bromfiets, brommobiel of snorfiets moet u minimaal 16 jaar oud zijn en een rijbewijs AM hebben. Heeft u al een rijbewijs A of B? Dan heeft u geen rijbewijs AM nodig.

Vanaf de werkdag nadat u bent geslaagd, kunt u een bromfietsrijbewijs bij de gemeente aanvragen. Na vijf werkdagen kunt u uw bromfietsrijbewijs ophalen.

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl en op www.cbr.nl vindt u meer informatie over het rijbewijs.